لینک مقاله درلینکدین: شناخت مدل کسب و کار نرم افزار
مقدمه:
صنعت نرم افزار، به عنوان موتور محرک نوآوری و با ماهیت متغیر شناخته می شود. با توجه به ویژگی سیال بودن این صنعت، مدلهای کسب وکار در این حوزه نیز از این روند تبعیت میکنند و سرعت تغییرات در مدلهای کسبوکار این صنعت، به طور واضحی از دیگر صنایع، بیشتر است. از اینرو تلاش برای گزینش و انتخاب مدل کسبوکار مناسب از میان انواع مختلف موجود، میتواند کاری سخت، زمانبر و گاها فرسایشی به نظر آید. بنابراین مساله، شرکت های نرم افزاری، قبل از انتخاب مدل کسب و کار مناسب، می بایست عوامل مختلفی را مورد تحقیق و بررسی قرار دهند. در این نوشته به معرفی انواع مدلهای اصلی تجاری نرمافزار پرداخته شده است و در آن ویژگیهای کلیدی هر مدل و تفاوتهای اصلی آنها معرفی شده است.
تعریف مدل کسب و کار
در ابتدا باید گفت، داشتن درک روشن از هدف مدل، نخستین گام مهم برای تصمیمگیری در مورد انتخاب مدل مورد نیاز شرکت نرمافزاری است. در یک تعریف ساده میتوان مدل کسب وکار را اینگونه تعریف کرد:
«مدل کسب و کار (Business Model) طرحی جامع و مدون برای تشریح چگونگی کسب درآمد یک شرکت است. این مدل توضیح میدهد که مشتریان هدف شما چه کسانی هستند، چطور به آنها ارزش خود را ارائه خواهید داد و چه روشی برای تامین مالی در نظر دارید.»
مدل کسب و کار شامل تمام روشها و قوانین مختلف توسعه یافته توسط رهبری یک شرکت است که برای کمک و تسهیل در اجرای فرآیندهای کسب و کار استفاده می شود. یک مدل کسب وکار باید به مسائل زیر توجه نماید:
- مشتریان هدف شرکت چه کسانی خواهند بود؟
- جایگاه خاص شرکت کجاست؟
- محصولات و خدماتی که شرکت ارائه میدهد چیست؟
- چگونه این محصولات و خدمات بازاریابی میشوند و به فروش می رسند؟
- هزینه های بالقوه و بدهیهایی که شرکت ممکن است با آن مواجه شود چیستند؟
- انتظار می رود چه میزان درآمد ایجاد شود؟
- طرح شرکت برای تبدیل و حفظ سود چیست؟
واضح است که هر مدل کسب و کار ساختاری متفاوت دارد و بنابراین این موضوع، روش متفاوتی نیز برای پرداختن و دستیابی به اهداف شرکت ارائه خواهد داد. به همین دلیل مهم است که مزایا و معایب بالقوه هر مدل کسب و کار را در نظر گرفت تا معین شود که کدام یک برای شرکت نرم افزاری مد نظر شما، مناسب است.
انتخاب بین انواع مختلف مدل های کسب و کار
انتخاب یک مدل کسب و کار بر تمام جنبه های راه اندازی تجارت نرمافزاری تاثیر می گذارد. مدل کسب وکاری که انتخاب میشود، مسیر کسب و کار را ترسیم میکند، به عبارتی دامنه آن از محصولات و خدماتی که ارائه میشود تا نحوه بازاریابی و توزیع نرمافزار و کسب درآمد تاثیر میگذارد. بنابراین انتخاب مدل کسب وکار نرمافزاری مناسب، باید با دقت و آگاهی کامل از تمام گزینه های موجود انجام شود. اما یک نکته مهم وجود دارد:
«هیچ مدل کسب و کار ایدهآلی وجود ندارد که برای تمامی شرکت های نرمافزاری مناسب باشد.»
به عبارتی رهبران کسبوکار باید تمام گزینهها را بررسی کنند و تعیین کنند که کدام مدل مشخص یا ترکیبی، با اهداف کسبوکار و گزارههای ارزشی آنها هماهنگ است. چندین گروه عمده از مدل های تجاری نرمافزاری وجود دارد که هر یک ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارند. از جمله این مدلها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- مدل های توزیع (Distribution): به طورعمده سه نوع هستند: On-Premise ، Cloud و Hybrid. مدل های توزیع بستگی به این دارد که چگونه یک شرکت نرمافزاری میخواهد محصولات و خدمات خود را به مشتریان خود ارائه نماید.
- مدل های مجوز نرم افزاری (Software Licensing): شامل صدور مجوز برای استفاده ازکد منبع[1]ای است که یک شرکت نرم افزاری ایجاد کرده است. دو نوع اصلی از مدلهای مجوز، کد منبع اختصاصی و کد منبع باز هستند.
- مدل های مخاطبان هدف((Target Audience: به این بستگی دارد که آیا یک کسب و کار نرمافزاری میخواهد سایر مشاغل (B2B) یا مصرفکنندگان (B2C) را در فروش محصولات و خدمات خود هدف قرار دهد.
- مدل های درآمد نرم افزار(Software Revenue): مدل درآمدی نرم افزار، به شما میگوید که چگونه یک فروشنده نرمافزار برای راه حل ها و خدمات خود جبران خدمت می شود. مدلهای درآمدی شامل روشهای کسب درآمد شناخته شده(همانند اشتراک و یا فروش برنامه) است. فروشندگان نرم افزار معمولاً یک مدل درآمد ترکیبی دارند، یعنی چندین جریان درآمد، با هم ترکیب میشوند.
با توجه به اینکه به طور کلی هیچ راه جامعی برای طبقه بندی تمام مدلهای کسب و کار نرم افزار وجود ندارد، در این مقاله، مروری بر انواع اصلی مدلهای موجود برای شرکت های نرم افزاری، مورد بررسی قرار گرفته است.
- شناخت مدلهای توزیع (Distribution):
- مدل on-premise :
مدل on-premise بر اساس نگرش نصب و اجرای محصول نرم افزاری توسط مشتری در کامپیوتر شخصی و یا سرور محل کار بنا نهاده شده است. مدل on-premise سنتیترین نوع مدل کسبوکار نرم افزاری است و برای دهه ها توسط شرکتهایی مانند مایکروسافت و اوراکل مورد استفاده قرار گرفته است.
مزیت رویکرد on-premise این است که به شرکت ها اجازه میدهد تا محصول خود را برای پاسخگویی به نیازهای خاص مشتریان، سفارشی کنند. این نرم افزار میتواند با سایر سیستمها و خدمات مشتریان یکپارچه شود. مهمتر از همه، مشتری مسئول تمام هزینه های مرتبط با زیرساخت است. رویکرد on-premise توسط مشتریانی که داده های بسیار حساس(مانند پرونده های پزشکی بیماران در بیمارستان) دارند، ترجیح داده میشود. همچنین مناسبترین گزینه برای کسبوکارهایی است که ممکن است اتصال شبکه اینترنت قابل اعتماد نداشته باشند.
از معایب بالقوه رویکرد توزیع on-premise این است که فرآیند استقرار آن می تواند بسیار وقتگیر و پرچالش باشد. در این مدل مشتری باید تیم پشتیبانی و سخت افزار متناسب با نیازهای نرم افزار خریداری شده را فراهم نماید. همچنین هرچه نرمافزار سفارشیتر باشد (به طور مثال ماژولهای محاسباتی و یا پایگاه داده داشته باشد)، ارتقاء نرم افزار on-premise پرمخاطرهتر خواهد بود.
- مدل نرم افزار ابری (Cloud):
نرم افزار ابری در سالهای اخیر یکی از بخش های تحولآفرین و نوآورانه در صنعت نرم افزار بوده است. این روش براساس میزبانی از راه دور سیستم عاملهای نرمافزاری و برنامههای کاربردی بنا نهاده شده است و مهمتر از همه مبتنی بر بستر اینترنت است و اجازه میدهد تا از طریق هر دستگاه قابلدسترسی باشد. محاسبات ابری همچنین امکان اتوماسیون خدمات و جمع آوری منابع را میدهد. با افزایش انجام کار به روشهای از راه دور و وابستگی به گوشیهای هوشمند و محاسبات، این روش محبوبیت زیادی پیدا کرده است. از نظر زیرساخت رایانش ابری، چندین گزینه وجود دارد:
- Public Cloud: منابع و پایگاه داده ابری به اشتراک گذاشته شده و اجرا شده را به صورت آزادانه فراهم میآورد.
- Private Cloud: برای سازمانها یا شرکتها به شکل حفاظت شده اجرا میشود و میتواند درون یا خارج از سازمان کار کند. این روش از Public Cloud امنتر است.
- Community Cloud: نوع دیگری از ابر که توسط چندین سازمان یا شرکت که نیازهای مشابهی دارند به اشتراک گذاشته میشود.
یک ابر ترکیبی دو یا چند ابر از انواع ابرهای ذکر شده قبلی را ترکیب می کند. از منظر دیگر به طور کلی سه نوع اصلی از خدمات ابری وجود دارد:
- نرم افزار به عنوان یک سرویس (SaaS[2])
- زیرساخت به عنوان یک سرویس (IaaS[3])
- پلت فرم به عنوان یک سرویس (PaaS[4]).
در ادامه به معرفی این سه نوع پرداخته شده است:
- مدل کسب و کار نرم افزار به عنوان یک سرویس (SaaS):
نرم افزار به عنوان یک سرویس (SaaS)، مدلی توزیعی است که به موجب آن یک ارائه دهنده ابر، میزبان برنامههایی است که پس از آن برای کاربران مختلف در سراسر اینترنت در دسترس قرار میگیرند. به خدمات SaaS می توان از طریق دسکتاپ و برنامههای کاربردی تلفن همراه دسترسی داشت. بازار SaaS بسیار بزرگ است و تخمین زده می شود که هزینههای کاربر نهایی در سال 2022 به 176.62 میلیارد دلار و در سال 2023 به 208.1 میلیارد دلار برسد. محبوبیت مدل SaaS به دلیل مزایای بسیاری است که از جمله میتوان به سهولت استفاده و دسترسی آسان، به لطف میزبانی مبتنی بر Cloud نام برد. این ویژگی به ارائه دهندگان SaaS اجازه داده است تا نرخ حفظ مشتری بالایی داشته باشند. قیمتگذاری SaaS بر اساس پرداختهای مکرر است و مشتریان را قادر میسازد تا برای مدت طولانی در خدمات، مشترک شوند.
SaaS حتی برای شرکتهایی که در حال حاضر خدمات On-Premise دارند، نیز مفید است و مشتریان را قادر میسازد تا با دسترسی به Cloud، زیرساخت های نرمافزاری موجود خود را ایجاد کنند. شرکت هایی مانند مایکروسافت و Adobe به همین دلیل محصولات On-Premise و Cloud را ارائه می دهند.
از جنبه دیگر مدل های کسب و کار SaaS می توانند افقی یا عمودی باشند. مدل کسب و کار افقی SaaS، همانطور که توسط شرکت هایی مانند Salesforce و Hubspot استفاده میشود، برای طیف گستردهای از مشتریان طراحی شده است و خدمات قابل اجرا برای نیازهای مختلف آنها در صنایع را ارائه می دهد.به عبارتی عمومیتر است. مدل عمودی SaaS صنایع و مشتریان خاصی را هدف قرار میدهد و خدمات ابری را برای افرادی که نیازهای منحصر به فرد آنها را برآورده میکند، ارائه می دهد.
- مدل های زیر ساخت به عنوان خدمت IaaS و پلتفرم به عنوان خدمت PaaS :
زیرساخت به عنوان یک سرویس (IaaS) خدمتی است که از طریق آن شرکتهای نرم افزاری به مشتریان خود کمک میکنند تا برنامههای درخواستی خود را ساخته و توسعه دهند. شرکت های IaaS خدمات لازم همانند سرورها، Storageها، شبکه، فایروالها و زیرساختهای فناوری اطلاعات را برای کمک به کسب و کار ارائه میدهند.
مزیت استفاده از IaaS این است که باعث صرفه جویی در هزینه های کسب و کار، به منظور داشتن زیرساختهای لازم میشود. همچنین، IaaS به شرکت ها اجازه میدهد تا در صورت نیاز، میزان این زیر ساختها را افزایش یا کاهش دهند. مایکروسافت Azure یک مثال معروف و محبوب از IaaS است. این پلتفرم به عنوان یک سرویس(PaaS) به مشتریان توانایی توسعه و اجرای یک برنامه کاربردی در ابر را ارائه میدهد. با استفاده از IaaS، PaaS از چرخه توسعه برنامه به طور کامل پشتیبانی میشود و شامل خدماتی مانند ابزارهای توسعه و رابط کاربری گرافیکی است.
محبوبیت ابر نشانه روشنی از موفقیت مدل کسب و کار نرم افزار مبتنی بر ابر است. فرآیند استقرار سریع و سهولت دسترسی، ابر را برای بسیاری از کسب و کارها ایدهآل می کند. با این حال، خرابی و اشکال اجتنابناپذیر است و باید برای اشکالات احتمالی، تمهیداتی پیشبینی شود. تمام کسب و کارهایی که از خدمات ابری استفاده میکنند باید برنامه پشتیبانگیری از داده و استراتژی تجاری داشته باشند تا اطمینان حاصل شود که عملیات چه از نظر تجاری و چه از نظر فنی، در طول دورههای خرابی به درستی انجام می شود.
- مدل های کسب و کار ترکیبی:
مدل نرم افزاری ترکیبی، همانطور که از نام آن پیداست، یک رویکرد توزیعی است که برنامههای نرمافزاری On-Premise را با استفاده از راه حل های مبتنی بر ابر ترکیب میکند. به عنوان مثال، محصولات محبوب مانند Adobe Creative Cloud، محصولات On-Premise را با طیف گستردهای از خدمات مبتنی بر ابر ترکیب کرده که این محصولات را تکمیل میکنند.
مزیت مدل توزیع نرم افزار ترکیبی این است که به مشتریان، انعطافپذیری بیشتری میدهد. مشتریان میتوانند اطلاعات و داده ها را بین مراکز On-Premise و خدمات ابری میزبانی شده، منتقل کنند، بدون اینکه مجبور باشند به طور انحصاری به زیرساخت های خود یا هر شخص ثالثی تکیه کنند. اطلاعات حساس (مانند پروندههای پزشکی) میتوانند در حالت On-Premise باقی بمانند، در حالی که دادههای کمتر حساس را می توان در ابر ذخیره کرد.
با این حال، مدل کسب و کار نرم افزاری ترکیبی، نیاز به یک تیم بزرگتر از توسعه دهندگان دارد تا بتوانند وظایف ارتباطی را انجام دهند و نرم افزار را به روزرسانی نمایند تا اطمینان حاصل شود که تعامل بین خدمات مبتنی بر On-Premise و ابر تا حد ممکن یکپارچه و هماهنگ است.
- مدل های کسب و کار مجوز نرم افزاری (Licensing):
مدل های کسب و کار مبتنی بر مجوز نرم افزاری، بر اساس نحوه استفاده از مجوزهای نرمافزار بنا نهاده شده است. مجوزهای نرم افزاری، هنگام خرید، شرایط استفاده مشتریان نرمافزار را به آنها دیکته میکنند. چنین مجوزهایی تعیین میکنند که چه کسی مجاز به ویرایش کد منبع است، شرایط استفاده چیست و آیا کد میتواند به اشتراک گذاشته شود و یا اصلاح شود. در حالی که چندین زیر مدل کسب و کار در این روش وجود دارد، دو مدل اصلی مجوز اختصاصی[5] و منبع باز[6] عمومیت بیشتری دارد.
2-1- مدل مجوز اختصاصی:
مجوز نرمافزار اختصاصی توسط شرکت های نرمافزاری، به منظور محافظت از نرمافزاری که دارای حق کپیرایت است، استفاده میشود. به طوری که کد منبع، امکان دسترسی، تغییر یا استفاده مجدد توسط اشخاص ثالث را ندارد. مزیت داشتن نرمافزار با مجوز اختصاصی این است که برای مشتریان و کاربران تضمین میکند که محصول به درستی کار میکند، زیرا دارای پشتیبانی قابل اعتماد، امنیت، رفع اشکال و بهروزرسانی منظم در صورت نیاز است. از آنجایی که نرم افزار دارای کپی رایت است، می توان از آن نیز درآمدزایی کرد.
از سوی دیگر، اختصاصی کردن نرمافزار به این معنی است که شرکت نرم افزاری مسئول نحوه عملکرد آن و هرگونه بهروزرسانی یا اصلاحات امنیتی است که ممکن است به آن نیاز باشد. این امر مستلزم آن است که شرکتهای نرمافزاری از ظرفیت مهندسی لازم برای رسیدگی به چنین خدماتی برخوردار باشند. نرمافزارهای اختصاصی همچنین میتوانند در برابر حملات سایبری آسیبپذیرتر و در مقایسه با نرمافزار منبع باز گرانتر باشند.
2-2- مدل نرم افزار منبع باز:
با مدل کسب و کار نرمافزار منبع باز، کاربران هم به نرم افزار و هم به کد منبع دسترسی خواهند داشت. هر کسی می تواند به کد منبع دسترسی داشته باشد و آن را تغییر و بهبود بخشد. نرمافزار، بسته به مجوز کاملا قابل سفارشیسازی است. نرم افزار منبع باز، دارای مزیت پشتیبانی گسترده در سطح جامعه است، به طوری که استفاده از آن اغلب ایمنتر از نرم افزارهای اختصاصی است. همچنین، شرکتهای نرمافزاری میتوانند از نرمافزار منبع باز برای تقویت برند خود و گسترش پایگاه مشتریان خود استفاده کنند. شرکتهای نرمافزاری میتوانند با اتخاذ چندین رویکرد، از جمله با ارائه سفارشیسازی، پشتیبانی (برای مثال از طریق آموزش یا خدمات رفع اشکال)، میزبانی (با فروش دسترسی به زیرساخت) و ارائه ویژگیهای ممتاز، از منبع باز به عنوان یک مدل تجاری استفاده کنند.
2-3- سایر مدل های مجوز نرم افزار
در حالی که مجوزهای اختصاصی و منبع باز دو مدل محبوب محسوب می شوند، کسبوکارهای نرم افزاری مدلهای دیگری مبتنی بر مجوز را نیز برای انتخاب دارند. از جمله این مدلها میتوان به مجوزهای زیر اشاره کرد:
• مجوز دائمی
• مجوز شناور
• مجوز مبتنی بر اشتراک
• مجوز مبتنی بر ویژگی
• مجوزهای مبتنی بر ابر
همانطور که از نام این مدل مجوزها پیداست، تفاوت کلیدی در این مجوزها، بیشتر مربوط به مدت زمانی است که نرم افزار اجازه دسترسی دارد و اینکه از کجا به نرمافزار متصل میشود، میباشد. برای مثال مدلهای مجوز دائمی، دسترسی دائمی را برای کاربران فراهم میکنند، در حالی که مدلهای مجوز مبتنی بر اشتراک، برای دسترسی به خرید اشتراک مستمر وابستهاند.
تصمیم گیری در مورد نوع مجوز نرم افزاری برای استفاده بستگی به نوع استراتژی تجاری شما دارد که میخواهید برای تجاریسازی نرمافزار خود پیاده سازی کنید. همچنین لازم به ذکر است که شما همیشه می توانید از چندین مجوز به طور همزمان استفاده کنید.
- مدل مخاطبان هدف (B2B و B2C)
مدلهای مخاطب هدف، بستگی به نوع استراتژیای دارد که یک کسبوکار نرمافزاری میخواهد از منظر مشتری و مصرفکننده نرمافزار اجرا کند. مدل کسبوکار بر اساس اینکه یک شرکت نرمافزاری بخواهد مشاغل (B2B) یا مصرفکنندگان (B2C) را هدف قرار دهد، متفاوت خواهد بود.
در مورد B2B، مخاطبان هدف شامل مشاغل، شرکتها یا سازمانهایی هستند که محصولات و خدمات نرم افزاری شرکت را خریداری و استفاده می کنند. هدف قرار دادن سایر مشاغل به عنوان مشتری، می تواند شما را قادر به ارائه خدمات مازاد مرتبط با محصولات نرمافزاری خود، مانند ادغام محصولات خود با محصولات دیگر یا On-Premise نماید.
مخاطبان هدف در مدل B2C شامل خریداران نهایی و افراد شخصی هستند. با B2C، خدمات پشتیبانی میتواند عمومیتر باشد تا تخصصیتر. این روش می تواند نیازهای کاربران را برآورده نماید. همانند مدل B2B، مدل B2C برای تمام مدلهای توزیع، چه On-Premise، چه مبتنی بر Cloud و یا Hybrid اعمال میشود، زیرا کاربران فردی به طور فزایندهای از خدمات مبتنی بر ابر علاوه بر دستیابی به نرم افزار On-Premise استفاده می کنند.
- مدل های کسب درآمد نرم افزار
مدلهای کسب درآمد نرمافزاری بر این موضوع تمرکز دارند که چگونه کسبوکارهای نرمافزاری میتوانند با محصولات و خدمات خود درآمد کسب کنند. اکثر شرکتهای نرمافزاری از مدلهای درآمدی متنوعی از طریق ترکیبی از جریانهای درآمدی برای برآوردن نیازهای مختلف بازار و کاربران استفاده میکنند. در زیر برخی از مدل های اصلی مطرح شده است:
- برنامه های پولی و مجوز: در مورد برنامه های پولی و جریان های درآمد مبتنی بر مجوز، هزینه نصب محصول شارژ می شود. رویکرد توزیع On-Premise، معمولاً به این معنی است که مشتریان برای استفاده از نرمافزار هزینه یکباره و اولیه پرداخت میکنند.
- تبلیغات درون برنامه: با تبلیغات درون برنامهای، برنامه رایگان خواهد بود، اما شرکت های نرمافزاری می توانند با فروش فضای تبلیغاتی در برنامه درآمد کسب کنند. معروف ترین نمونه های این مدل کسبوکار فیسبوک و توییتر هستند. تولیدکنندگان بازی در موبایل نیز از این روش استفاده میکنند. تبلیغات درون برنامه ای نیز می تواند به شکل حمایت مالی باشد.
- خریدهای درون برنامه: در مدل خرید درون برنامه، برنامه رایگان باقی میماند، اما شرکت محصولات و خدمات را از طریق برنامه یا سایت به فروش میرساند. این یک استراتژی کسب درآمد بسیار موثر برای سایت های تجارت الکترونیک است.
- اشتراک: در مدل اشتراک، کاربران هزینه سالانه یا ماهانه برای دسترسی به برنامه، محصولات و خدمات وابسته پرداخت میکنند. نرم افزار به جای خرید، اجاره داده می شود. مدلهای اشتراک اغلب گزینههای آزمایشی رایگان و اشتراک استاندارد را ارائه می دهند. Freemium یکی دیگر از گزینه های اشتراک است که نسخههای رایگان را با نسخه های پرداخت شده با ویژگی های اضافی ترکیب میکند.
- مدل مبتنی بر مصرف: در این مدل درآمدی، مشتریان فقط برای خدمات و محصولاتی که استفاده میکنند، پرداخت انجام میدهند. مجوز مبتنی بر استفاده، اغلب در محصولات B2B استفاده میشود.
- هزینه تراکنش: در این مدل درآمدی، شرکتها بر اساس حجم تراکنشهایی که مشتریان انجام میدهند، کمیسیون دریافت میکنند. شرکت هایی مانند eBay و Uber از این مدل درآمد استفاده می کنند.
- شارژ پشتیبانی و مشاوره: این جریان درآمدی شامل ارائه خدمات به مشتریان شرکتهای خاص مانند محصولات نرم افزاری سفارشی است.
ترکیب مدل های کسب و کار
کسب و کارهای نرم افزاری می توانند از دو نوع مدل کسبوکار تعاملی بهره ببرند:
- مدل کسب و کار تعاملی یک به چند
- مدل کسب و کار تعاملی چند به چند
مدل کسب و کار یک به چند، روشی است که یک شرکت محصولات و خدمات خاصی را تولید می کند و آنها را به تعدادی از مشتریان میفروشد. اما مدل کسب و کار چند به چند، به این گونه است که یک شرکت پلتفرمی را ارائه میدهد تا دیگر تولیدکنندگان محصول، خدمات و یا محتوا قادر باشند تولیدات خود را به مصرف کنندگان نهایی ارائه دهند. از جمله پلتفرم های نمونه می توان به یوتیوب، آپارات نام برد.
فراتر از این تعاملات مدل کسبوکار، مهم است که به خاطر داشته باشید که کسبوکارها اغلب میتوانند راههایی برای ترکیب دو یا چند مدل کسبوکار مورد بحث در بالا را پیدا و تلفیق نمایند. در نهایت، همه چیز به این بستگی دارد که چه ترکیبی برای نیازهای کسب و کار شما مناسب است و می تواند به شما در دستیابی به اهدافتان کمک کند.
پیدا کردن و نگهداری از مدل کسب و کار مناسب
به دلیل وجود طیف گستردهای از مدلهای کسب و کار در صنعت نرم افزار، انتخاب مدل مناسب در ابتدای کار میتواند گیجکننده و شاید کمی مایوسکننده به نظر آید. برای رسیدن به اهداف مورد نظر، لازم است که بر روی انواع مختلف مدلهای کسبوکار مطالعه کرد و وقت کافی برای این منظور گذاشت و مدل متناسب با کسب و کاری که در آن ارزش ارائه میشود را انتخاب و سفارشی کرد. باید در نظر داشت که با انتخاب یک مدل کسب وکار در ابتدای راه، همه چیز تمام نشده است و این روش تا ابد جواب نخواهد داد. بلکه با توسعه و رشد کسبوکار و و ورود تکنولوژیهای جدید، فرصت و زمانی را برای بازنگری و تغییر و اصلاح مدل جهت مقابله با چالشهای جدید و استفاده از فرصتهای نو در نظر گرفت.
در پایان شاید این نکته کلیدی را باید به خاطر داشت که درست است که انتخاب مدل کسب و کار دقت زیادی می خواهد، ولی نباید منتظر انتخاب و طراحی بهترین مدل کسب کار در همان گام اول بود و کمالگرایی کرد. بلکه می بایست با یک مدل مناسب که نیازهای فعلی را پوشش می دهد، طراحی را انجام و به اجرا در آورد. سپس به مرور زمان و در صورت نیاز با ایجاد تغییرات مسیرهای جدید را باز کرد.
[1] Source Code
[2] SaaS : Software as a Service
[3] IaaS : Infrastructure as a Service
[4] PaaS : Platform as a Service
[5] Proprietary
[6] Open Source
دیدگاه خود را بنویسید